Symptomer på stress & stressforståelse - vejen til bedre stresshåndtering
Trivsel og personlig succes opstår, når privatlivet og arbejdslivet balancerer. Tanketids ydelser har øje for denne balancegang og tilbyder derfor ydelser, der fremmer mental sundhed og skaber balance
Symptomer på Stress – Forstå og Håndter Stressen
Symptomer på stress kan variere fra træthed og stress til søvnløshed og endda tegn på stress og depression. Hvis du oplever vedvarende stresssymptomer, er det vigtigt at tage dem alvorligt og fokusere på effektiv stresshåndtering.
På denne side finder du vigtig viden om stress, som danner grundlag for min stressrådgivning:
- Hvad er stress, og hvordan påvirker det kroppen?
- Fra sund til farlig stress – hvordan skal det forstås?
- Symptomer på stress og stressniveauer
Ved at forstå stressens mekanismer kan du tage de første skridt mod at genvinde balancen. Læs videre og lær, hvordan du kan forstå stress for deraf kunne tage det første skridt mod et stressfrit liv.
Hvad er stress?
Stress er naturligt og er en biologisk mekanisme, som er medfødt. Stressreaktionen er brugbar i krisesituationer, hvor du har brug for en særlig ”hjælp” for at kunne overleve. Nogle kalder også mekanismen for ”kamp, flugt eller frys”-respons. Kroppen har altså gavn af stressen, således den gør dig i stand til at yde en ekstra ordinær indsats i en vanskelig situation. Dette gælder både i dit arbejdsliv og privatliv.
Men i det liv vi lever i dag, reagerer vi ikke fysisk, når stressmekanismen sætter i gang. Stressen bliver ikke forløst ikke fra din krop, men hober sig derimod op inde i dig. Det er det, der gør stressen farlig.
Når et menneske får stress, er det et tegn på, at den biologiske overlevelsesmekanisme har været på overarbejde, og at omstændighederne ikke har givet den enkelte ro til at komme sig efter en „overvældende‟ periode. Man kan på en måde sige, at systemet er overophedet og kører i for høje omdrejninger. Derfor er stress et tegn på at: man har været for stærk for længe

”Når et menneske får stress, er det ikke et tegn på,
at man er svag og skrøbelig.
Stress et tegn på, at man har været for stærk for længe”
Stresshåndtering:
Stressprocessen – fra sund til farlig
Stress er en proces, der kan være svær at forstå. Et nyttigt billede for at forklare stressens udvikling er „stressglasset‟. Dette billede giver en god visuel forståelse af, hvordan stress opstår, udvikler sig og giver symptomer på stress.
Sådan fungerer stressglasset
Forestil dig, at stressglasset er inde i din krop. Hver gang du står overfor en situation, der kræver ekstra energi eller indsats, vil der tilføjes en dråbe til glasset. Hver af disse dråber repræsenterer en stressfaktor. Heldigvis kan dråberne fordampe og forsvinde over tid, hvis du giver dig selv mulighed for at restituere.
For at stressglasset kan „fordampe‟, skal der være tid og et trygt miljø. Ligesom vand i et glas kræver tid og varme for at fordampe, har din krop også brug for tid og tryghed for at aflade stress.
Metaforen kan sammenlignes med en periode med psykisk belastning, efterfulgt af restitution. I restitutionsperioden skal du tage det roligt, få nok søvn, afbalancere din energi og modtage støtte. Dette hjælper med at „fordampe‟ de stressende dråber og forhindre overbelastning.
Når stressglasset bliver fyldt
Ligesom et glas kan rumme en vis mængde vand, kan dit indre stressglas kun rumme en vis mængde stress. Hvis stressen samler sig hurtigere, end du kan restituere, vil glasset langsomt fyldes. Når glasset er fyldt, kan den mindste ekstra dråbe føre til, at det flyder over, hvilket ofte resulterer i et sammenbrud.

Symptomer på stress
Stresssymptomerne kan være meget forskellige og svinger fra person til person. Symptomerne kan komme til udtryk som adfærdsmæssige ændringer, kropslige sansninger eller som kognitive ændringer. Stressens symptomer kan derfor til tider være svær at opdage, for det der er almindeligt for din kollega kan være anderledes for dig. Derudover kan det også være svært i starten at forbinde symptomerne med stress. Det kan tage lang tid at opdage, acceptere og anerkende, at man er i en stresstilstand, skal tage aktion på situationen og bør starte i en stressbehandling.
Nedenfor kan du læse om de forskellige gængse stresssymptomer, der udløses på forskellige grader af stressbelastninger.
HUSK – nedenstående forklaring er vejledende. Søg altid læge, hvis du er i tvivl.
Derudover skal du være obs på, at man ikke altid vil opleve alle de nævnte symptomer på stress.

1) Almindelig stress/Hverdagsstress
Alvorsgraden: Dette er almindeligt og helt fint
Almindelig stress er den type stress, du oplever i almindelige hverdagssituationer såsom når du skal til eksamener og prøver, hvis du skal holde tale eller hvis der pludseligt springer et dyr ud foran din bil. Du befinder dig som oftest udenfor din komfortzone og føler dig dermed usikker i den uvante situation. Stressen vil komme hurtigt og skærpe dine sanser til den opgave situationen kræver af dig, og vil forlade kroppen igen, når den uvante situation er overstået.
Budskab: Din krop har vist, hvor fantastisk den er.
Gængse symptomer:
- Anspændthed
- Midlertidig hjertebanken
- Tørhed i munden
- Midlertidig rysten eller tics
- Tissetrang
- Sveder
- ”Sommerfugle i maven”
- Knugende fornemmelse i brystet / maven
2) Vejen mod farlig stress
Alvorsgraden: Pas på og tage dine symptomer alvorligt. Du skal handle og måske have hjælp.
Du kan befinde dig i perioder, hvor der kræves noget særligt af dig. Du oplever at være presset og situationen kræver at kroppen vedholder koncentrationen, presset, anspændtheden og intensiteten. Situationer, hvor dette kan opstå, kan fx være at få lavet en større opgave eller projektaflevering, langvarig sygdomsforløb i familien og generel mistrivsel i familien. Det er helt naturligt at du vil opleve at få stress i disse situationer Det farlige er, hvis det aldrig får en ende og du blot fortsætter presset. Du får ikke slappet af og holdt en time out. Derimod vil din vej fortsætte mod farlig stress.
Budskab: Din krop KALDER på hjælp, og at du iværksætter stresshåndtering.
Gængse symptomer:
- Træthed
- Sover dårligt om natten
- Irritabel
- Tankemylder /tænker hele tiden
- Uro i kroppen
- Indre modstand / modvilje
- Lettere til tårer
- Indesluttet


3) Farlig stress
Alvorsgraden: FULD STOP – NU SKAL DU HANDLE
Du har i for lang tid overhørt kroppens alarmsignaler. Det kan være i måneder eller år, hvor stressmængden og intensiteten samt din erkendelse af dine mestringsstrategier er afgørende for tidshorisonten. Som oftest er du ikke selv bevidst om alvorsgraden af stresstilstanden.
Det kan være en lille ting, der udgør dråben, som får bægeret til at flyde over. På dette tidspunkt kan du blandt andet opleve lammelser, angstanfald, ildebefindende og at få en blodprop. Andre svære fysiske symptomer kan også være på tale.
Budskab: Din situation er meget alvorlig og skal tages meget alvorligt. Din krop „SKRIGER‟ på din hjælp og stresshåndtering.
Gængse symptomer:
- Manglende selverkendelse
- Aggressiv
- Mindre social
- Glemmer ting/fraværende
- Eksem/sygdom forværres
- Uforklarlige smerter
- Større forbrug af stimulanser
- Mave- og tarmproblemer
- Blødningsforstyrrelser hos kvinder
Stresshåndtering: Primære årsager til stress
Hvornår eller hvad der stresser, er individuelt, og derfor kan det være vanskeligt at tale om, hvad der skaber kronisk stress, og som kan lede til udbrændthed. Dog tyder noget på, at følgende områder kan være medvirkende i et eller andet omfang:

Arbejde med konstant højt arbejdspres (på jobbet/på hjemmefronten), meget ansvar, få pauser kan føre til overbelastning og udmattelse.
En ubalance mellem arbejde, familieliv og personlige forpligtelser kan gøre det svært at finde tid til selvpleje og afslapning.
Følelsen af ikke at blive værdsat eller anerkendt for fx ens arbejdsindsats kan bidrage til følelsen af tomhed og udmattelse.
Sætte alt for høje standarder for sig selv og være alt for selvkritisk kan medføre en konstant følelse af utilstrækkelighed og stress.
Manglende støtte fra kolleger, venner eller familie kan bidrage til følelsen af ensomhed og isolation, hvilket forværrer udbrændthed.
Svært ved at sige nej og at skabe sunde grænser både på arbejde og i personlige relationer kan føre til at man konstant overskrider egne behov og grænser.
Manglende kontrol over arbejdssituationen, beslutninger og ressourcer kan skabe følelsen af magtesløshed og frustration, der kan bidrage til udbrændthed.
Klar til effektiv stresshåndtering?
Genvind din energi og overvind stressen med de rette metoder
Læn dig tilbage og
få støtte i din stresshåndtering
I samtalerne med mig vil jeg drage nytte af min solide pædagogisk/psykologiske baggrund som fx psykoterapeut og coach. Og så har jeg også personlige erfaringer med angst og ved derfor, hvordan det føles og opleves, hvilket giver mig forståelsen for den svære proces, du står i lige nu.
Jeg er vant til at skabe stærke relationer og facilitere et trygt udviklingsrum – TANKETID – hvor du i dit tempo kan genfinde fodfæstet. Jeg motiveres af at se lysene blive tændt i øjnene på de mennesker, der genfinder melodien i sit liv. Og jeg vil glæde mig til at se lysene blive tændt i dine øjne i TANKETIDS rum.
Jeg vil glæde mig til at skulle hjælpe dig

- Psykoterapeut MPF
- Cert. Coach og stresscoach
- Kandidat i pædagogik m speciale i arbejdsmotivation
- PD i Specialpædagogik
- Læreruddannet
- + 20 års arbejdserfaring